Greetings: Formal and Informal Greetings in English 

(Selamlamalar: İngilizce Resmi ve Resmi Olmayan Selamlamalar)

Greetings in English! In any situation when using the English language, there will be times that you are required to greet someone and it is therefore very important that you have this type of vocabulary under your belt. In this article, we will be looking at various greetings that can be used in a variety of situations when conversing with English speaking people.

İngilizce selamlamalar! Herhangi bir durumda İngilizce dilini kullanırken, birisini selamlamanız gereken zamanlar olacaktır ve bu nedenle bu tür kelime dağarcığına sahip olmanız çok önemlidir. Bu yazıda, İngilizce konuşan insanlarla sohbet ederken çeşitli durumlarda kullanılabilecek çeşitli selamlamalara bakacağız.


What Is A Greeting? Selamlama Nedir?

A greeting is simply a way of saying hello to someone. In the English language, there are multiple ways in which this can be done. There are greetings which can be used in formal situations and also greetings which are used in a more friendly, informal setting. It is very important to be able to select an appropriate greeting for every situation. We will be looking at this a little more closely in the next section.

Selamlama, basitçe birine merhaba demenin bir yoludur. İngilizce dilinde bunu yapmanın birçok yolu vardır. Resmi durumlarda kullanılabilecek selamlar ve daha samimi, resmi olmayan bir ortamda kullanılan selamlar vardır. Her durum için uygun bir selamlama seçebilmek çok önemlidir. Bir sonraki bölümde buna biraz daha yakından bakacağız.

Formal Greetings Resmi Selamlamalar

When meeting someone under formal circumstances such as in a business meeting or meeting an important person for the first time, you might use some of these more formal greetings. If you are ever in any sort of doubt as to whether you should use a formal or informal greeting, it is always better to opt for the formal to avoid causing offence. If the situation calls for an informal greeting, the other speaker will likely signal this.

Bir iş toplantısı veya önemli bir kişiyle ilk kez tanışma gibi resmi koşullar altında biriyle tanışırken, bu daha resmi selamlamalardan bazılarını kullanabilirsiniz. Resmi mi yoksa resmi olmayan bir selamlama mı kullanmanız gerektiği konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, hakarete neden olmamak için resmi olanı seçmek her zaman daha iyidir. Durum resmi olmayan bir selamlama gerektiriyorsa, diğer konuşmacı muhtemelen bunu işaret edecektir.

  • Good morning/afternoon/evening/day – These formal greetings are used as a replacement for the word ‘hello’ and are often used in a formal setting depending on the time of day. Usually, before 12 pm, you say ‘good morning,’ after 12 pm you say ‘good afternoon‘ and from around 6 pm you say ‘good evening.’ You can use the term ‘good day’ at any point during the morning or afternoon.
Good morning/afternoon/evening/day – Bu resmi selamlar, 'hello' kelimesinin yerine kullanılır ve genellikle günün saatine bağlı olarak resmi bir ortamda kullanılır. Genellikle öğlen 12'den önce 'good morning', 12'den sonra 'good afternoon' diyorsunuz ve akşam 6 civarında 'good evening' diyorsunuz. 'good day' terimini sabahın herhangi bir noktasında veya öğleden sonra kullanabilirsiniz.

  • How do you do? – This is quite an old-fashioned greeting, but it is still widely used in very formal situations. You are likely to hear a reply such as ‘very well, thank you’ when asking this question.
How do you do?  - Bu oldukça eski moda bir selamlamadır, ancak hala çok resmi durumlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu soruyu sorduğunuzda muhtemelen ‘very well, thank you’ gibi bir yanıt duyacaksınız.
  • Pleased to meet you – This is a greeting which is often used when meeting someone for the first time. It is common in formal circumstances but may also be used in a less formal situation on a first meeting.
Pleased to meet you (Tanıştığımıza memnun oldum) - Bu, genellikle biriyle ilk kez tanışırken kullanılan bir selamlamadır. Resmi durumlarda yaygındır ancak ilk toplantıda daha az resmi bir durumda da kullanılabilir.

  • How are you doing? – This is a polite way of asking how someone is and is often used in conjunction with words like ‘hello’ or ‘good morning/afternoon/evening’ etc.
How are you doing? (Ne haber?) - Bu, birinin nasıl olduğunu sormanın kibar bir yoludur ve genellikle 'merhaba' veya 'günaydın / öğleden sonra / akşam' vb. kelimelerle birlikte kullanılır.

Informal Greetings 

Resmi olmayan selamlamalar

There are many more informal greetings in English than there are formal ones and this is because most situations call for a more laid back tone. We are now going to take a look at some informal greetings which you can use with English speaking friends, family or anyone else that you are familiar with.

İngilizce'de resmi olanlardan çok daha fazla resmi olmayan selamlama vardır ve bunun nedeni çoğu durumun daha rahat bir ton gerektirmesidir. Şimdi İngilizce konuşan arkadaşlarınızla, ailenizle veya aşina olduğunuz herhangi biriyle kullanabileceğiniz bazı resmi olmayan selamlamalara göz atacağız.

  • Hi – This word, which is another word for ‘hello‘ is probably one of the most commonly used greetings in the English language and something you will hear very frequently.
Hi (Merhaba) - 'hello' için başka bir kelime olan bu kelime, muhtemelen İngilizce dilinde en sık kullanılan selamlamalardan biridir ve çok sık duyacağınız bir şeydir.
  • Hiya – This is another take on the above mentioned ‘hi’ and is commonly used in the UK.
Hiya - Bu, yukarıda bahsedilen "hi" ifadesinin başka bir yorumudur ve Birleşik Krallık'ta yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Hey (there!) – Another variation on the word ‘hello’. This is used as a friendly, upbeat greeting.
Hey (oradaki!) - "Hello" kelimesinin başka bir varyasyonu. bu arkadaşça, neşeli bir selamlama olarak kullanılır.
  • How’s it going? -This is an informal way to ask someone how they are and is used often in place of ‘hello.’
How’s it going? (Nasıl gidiyor?) -Bu, birine nasıl olduklarını sormanın gayri resmi bir yoludur ve genellikle 'hello' yerine kullanılır.
  • How you doing? – Once again, this is a way of asking how someone is and is something that is commonly said in English.
How you doing? (Nasılsın?) - Bir kez daha, birinin nasıl olduğunu sormanın bir yolu ve İngilizce'de yaygın olarak söylenen bir şey.
  • Alright! – This is a very common greeting which is used to say hello to someone and is very common in the UK.
Alright! (Peki!) - Bu, birine merhaba demek için kullanılan çok yaygın bir selamlamadır ve Birleşik Krallık'ta çok yaygındır.
  • ‘Sup – More common in the USA, this greeting is a slang term meaning ‘what’s up?’ Many people will use the term ‘what’s up’ but often it is shortened to ‘sup.
'Sup - ABD'de daha yaygın olan bu selamlama, "what’s up" ('naber?') anlamına gelen argo bir terimdir.
  • Yo – This is another one which is more common in the USA, and is simply another way to say ‘hey, what’s up?’
Yo - Bu, ABD'de daha yaygın olan ve ‘hey, what’s up?’ ('hey, naber?') demenin başka bir yoludur.
  • How’s things/how’s life? – Rather than asking the more formal question ‘how are you?’ many people use this less formal term.
How’s things/how’s life? (İşler nasıl / hayat nasıl?) - Daha resmi bir soru olan 
‘how are you?’ ('nasılsın?') diye sormak yerine, birçok insan bu daha az resmi terimi kullanır.
  • Long time, no see – This greeting is usually used when bumping into a person who you have not seen for a long time.
Long time, no see  (Uzun zaman oldu görüşmedik - Bu selamlama genellikle uzun zamandır görmediğiniz bir kişiye çarptığınızda kullanılır.

Conclusion

There are many ways in which you can greet someone using the English language. Depending on whether the situation is formal or informal will depend on what sort of greeting you use. There are so many to choose from that you can truly make your greetings diverse and interesting.

Sonuç

İngilizce dilini kullanarak birini selamlamanın birçok yolu vardır. Durumun resmi mi yoksa gayri resmi mi olduğuna bağlı olarak, ne tür bir selamlama kullandığınız size bağlı. Aralarından seçim yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki, selamlarınızı gerçekten farklı ve ilginç hale getirebilirsiniz.


HER GÜN DÜZENLİ İNGİLİZCE ÇALIŞIN

Liveworksheets Girişi

Student log in

Username: 

Password: 



Provided by Live Worksheets

Sayfa Görünüm

Bu Sitede Ara

Yüzyüze eğitime destek amacıyla hazırlanmıştır. Powered by Blogger.